MLD, Dorn, en meer

Manuele lymfedrainage

Het lymfestelsel is een uitgebreid vaatstelsel door het hele lichaam waardoor het lymfevocht stroomt. Een goede doorstroom van het lymfevocht is essentieel voor een goede gezondheid. Zo is het lymfesysteem de frontlinie in de verdediging tegen bacteriën en ziektekiemen die infecties veroorzaken. Daarnaast is het lymfesysteem verantwoordelijk voor het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen. Het lymfesysteem doet dus vooral dienst als verdedigingslinie en zuiveringssysteem van het lichaam.

Door zachte pompende bewegingen wordt bij de lymfedrainage de vochtopname door de lymfevaten bevorderd en het functioneren van goede vaten gestimuleerd. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfevaten- systeem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten.

Manuele lymfedrainage is toe te passen bij een groot scala aan klachten. Hierbij kun je onder andere denken aan: zwellingen (oedeem), verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijn, spierletsel (bijv. na operatie), dystrofie, reuma, aandoeningen aan het zenuwstelsel en klachten als gevolg van stress.

Klassieke massage

Een massage helpt te ontspannen, het maakt spieren, pezen en gewrichten soepeler, verbetert de bloedsomloop van spieren en huid, stimuleert de afvoer van het lymfevocht waardoor ook afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Bij klachten zoals stijve nek, pijn tussen de schouderbladen, onderrug etc. geeft het meestal direct verlichting. Op het geestelijk vlak brengt het rust.
Dit allemaal resulteert in een betere balans tussen lichaam en geest.

Breuss-massage

Een zeer ontspannende rugmassage die ik kan inzetten bij mensen met wervelkolomgerelateerde klachten zoals ischias, hernia, spit, e.d. Door de ontspanning en de gebruikte technieken ervaren mensen meer ruimte in de wervelkolom.  Door het concentreren op de spieren rondom schouders en rug waar vaak spanning wordt opgeslagen, kun je een emotionele ontlading ervaren. Erg fijne massage die het “los laten” ondersteunt.

Dorn Methode

De Dorn Methode is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd.

De Dorn methode begint met het corrigeren van beenlengteverschil omdat dit verschil een scheefstand van het bekken kan geven waardoor ook de wervelkolom zich gaat “krommen”, met pijnklachten tot gevolg.

Bij deze methode corrigeer ik eerst beenlengte waar nodig, daarna wordt het bekken eventueel gecorrigeerd. Ten slotte wordt de wervelkolom gecontroleerd en eventueel “rechtgezet”.  Je beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen. Pijnklachten zullen vaak direct verminderen en ook is over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken. Daarnaast krijg je een eenvoudige oefening mee naar huis.

Indicaties: hoge en lage rugklachten, nekklachten, whiplash, hoofdpijn en migraine, bekkenklachten, uitstralingsklachten in de benen en/of voeten, knieklachten, RSI, carpaletunnelsyndroom, e.d.